Av, Avcı, Avcılık, Atıcılık, Amatör Balıkçılık, Doğa ve Doğa Sporları, Yaban Hayatı Haberleri
Güncel:
AYHAK'ı Teşkilatlanmadığı Yerlerde Dikkate Almayız !
AYHAK - Avcılık ve Av Yaban Hayatı Koruma Konfederasyonu Facebook sayfasından 15.06.2016 tarihinde DKMP - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Av Yönetimi Daire Başkanlığında yapılan toplantının detaylı bilgilerini paylaştı. Paylaşımda en dikkat çekici kısım ise Komisyonda bulunan İlhan DEVECİ tarafından okunan ve teklifler arasında yer alan "Kotaların belirlenmesinde her ilde konfederasyon tarafından belirlenen bir üyenin görüşünün alınması" önerisine karşılık Av Yönetimi Dairesi Başkanı Cihangir ALTUN'un  "AYHAK'ın teşkilatlanmadığı illerde bunun söz konusu olmadığını yerel avcı derneklerini dikkate alacağını Teşkilatlanmamış bir örgütü o bölgede dikkate almalarının söz konusu olmadığını" beyan etmesi oldu.

İşte AYHAK tarafından yapılan paylaşımın detayları;

15.06.2016 DKMP GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AV YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞINDA YAPILAN TOPLANTI İLE BİLGİLER
Toplantı DKMP temsilen: Daire Başkanı Cihangir ALTUN yönetiminde Sebati AKBAŞ, Mustafa KANTARLI, DAVUT POLAT tan oluşan heyet ile 
Avcıları temsilen: AYHAK Başkanı Ersin DÜZYOL,İlhan DEVECİ,Edva Tuna PİRSELİMOĞLU 'ndan oluşan heyet arasında geçmiştir. 
Cihangir ALTUN Bey,herkesin kendisini tanıtmasını istedi. Üyeler görevlerini belirterek kendilerini tanıttılar. 
Cihangir Bey, Senih Yazgan Beyin neden olmadığını sordu? Kurumlarda devamlılığın esas olması gerektiğinden bahsetti. Konfederasyon başkanımızda Cihangir bey gibi yeni seçildiğini kendi ekibiyle devam etmek istediğini belirtti. 
Normal şartlarda yeni seçilen yönetimler kendi ekipleriyle hareket etmek isterler. Ersin DÜZYOL başkanımızda bu tutumdan yola çıkarak heyetin bundan sonra 5 (beş) kişi olmasını istedi. Daire başkanı bunun imkansız olduğunu kimlerle başlanılmışsa o şekilde devam edileceğini yeni üyelerin katılmasının söz konusu olmadığını belirterek toplantının bugün nihayetleneceğini söyledi. 
İlhan DEVECİ daha önceki hazırlanmış metinlerden konuşurken Sebati Bey, zaman zamanda Mustafa KANTARLI söze karışarak bu konuda anlaşamadık ifadelerinde bulundu. Cihangir Bey de sinirlenerek bu toplantının "Bu şekilde bitirilemeyeceğini AYHAK olarak önerilerinizi bir dilekçeyle alalım. Siz önerilerinizi okuyun bende hangilerine olumlu hangilerine olumsuz cevap vereceğimizi belirteyim" dedi.
AYHAK ÖNERİLERİ
1- İlhan Bey: AVBİS de geri dönüşüm kutusu konulmalı ve ava giden avcı izin belgesinde yer alan türlerden kaç adet avladığını sisteme kayıt ettirmeli, kayıt yapmayan avcılar yeni izin almak istediklerinde ise sistemin izin vermemesini teklif etti.
Cihangir Bey: Avcılar geri dönüş kutusunu işaretlemezlerse ve söz konusu avlakta verilen kotanın %50 nın üstünde av vurulmamışsa tüm türler için gelecek yıl söz konusu avlağın ava kapatacağını üstüne basa basa belirtti.
Heyette bunun adil olmadığını bu keklik avı için olabilir fakat göçmen kuşlar ve diğer türlerin bu kapsama girmesinin haksızlık olacağını belirtmesine rağmen başkan bunun bu şekilde olacağını belirtti.
2- İlhan Bey:Kotaların belirlenmesinde her ilde konfederasyon tarafından belirlenen bir üyenin görüşünün alınmasını teklif etti.
Cihangir Bey AYHAK'ın teşkilatlanmadığı illerde bunun söz konusu olmadığını yerel avcı derneklerini dikkate alacağını Teşkilatlanmamış bir örgütü o bölgede dikkate almalarının söz konusu olmadığını belirtti. Ortam bir anda gerildi.
İlhan Bey de Doğu ve Güneydoğuda devletin bile yetersiz durumda kaldığını o zaman bizde buralarda devlet yok mu diyelim dedi. Evet doğu ve güneydoğuda teşkilatlanamadığımız doğrudur. Bu bölgelerde teşkilatlanamadığımızı kabul ediyoruz. Fakat AVBİS üzerinden kimin nereye gittiği ortadadır. Bunun dikkate alınması gerektiğini söyledi. 
Türkiye genelinde satılan avlanma pullarının oranlarına bakıldığında 81 ilin 39 'unun toplamda satılan pulların %10 nunu sattığını, bu illere bakıldığında bu illerin doğu ve güney doğuda olduğu bakanlığın elindeki bilgilerde vardır. Türkiye de 140500 adet satılan pulun 14000 adetinin toplamda bu 39 ilde satıldığını bile bile AYHAK yok saymak avcı heyetin morallerini ve görüştüğü STK 'ın varlığını yok saymak olduğu başkana söylendi.
Başkan kesinlikle düşüncesinden vazgeçmeyeceğini belirtti. İstediğiniz makamla görüşebilirsiniz diyede belirtti.
3- İlhan Bey:Avlağa günlük girecek avcı sayısı belirlenirken o ildeki avlanma izin kartı satısına , avlağa diğer illerden gelen avcı sayısına bakılarak , il dışından gelen avcılar için en az %50 olacak şekilde AVBİS' e giriş yapılmasını teklif etti. 
Bu madde üzerinde mutabakata varıldı.
4- İlhan Bey: AVBİS' den günün her saati izin alınması teklif etti. 
Sebati Bey: Bu konuda av koruma memurlarının sıkıntı yaşayacağını avlakta kaçak olarak avlanan avcının, av koruma memurunu uzaktan gördüğünde akıllı telefonla ya da arkadaşını arayarak çok kolaylıkla sistemden kota alabileceğini bunun sıkıntı yaşatacağını söyledi.
Heyet sistemde kimin ne zaman, hangi saatte kota aldığını gördüğünden bu kontrollerde sıkıntı doğurmayacağını söyledi. 
Bu uygulamanın en azından göçmen kuş avında uygulanmasını istediyse de daire başkanı saat 24:00 kadar sistemden izin alındığını bunda taviz vermeyeceklerini söyledi.
5- İlhan Bey: AVBİS de avlağa giriş sayısına yönelik kısıtlama dışında diğer kısıtlamaların kaldırılması ve avcı başına av dönemi boyunca 120 kez avlağa giriş hakkı verilmesi teklif edildi. 
Başkan bu sayının çok olduğunu söyledi.
Heyet MAK Kararlarına göre 180 av günü olduğunu, AVBİS sistemine göre göre 120 gün bir avcının avlanma hakkının olduğu, belirtildi.
Daire başkanı bu sayının yinede fazla olduğu belirtildi. 
AYHAK Başkanı Ersin DÜZYOL avcıların bu yasal hakkı bunu kısıtlayamazsınız ifadesi üzerine
Daire başkanı: Senin zorun zaten bir kuş fazla vurmak MAK toplantısında da üyeleri tehditle 7 gün avı kabul ettirdin dedi. Bunun üzerine ortam yeniden gerildi .
Ersin Bey benim Av Yaban hayatına yaptığım katkıları herkes biliyor. Benim bir fazla vurmak gibi bir derdim yok. Sizinle bu şekilde anlaşamayacağız. Her defasında beni konuşturmuyorsunuz. Benim bakanlıkla ortak yaptığım Av yaban hayatı çalışmalarına bakabilirsiniz dedi.
Daire başkanı MAK kararlarında Boz kazın, çil kekliğin avlanmasına izin verildiğini bunun hayvan severler tarafından mahkemeye verildiğini ve bunlar için mahkemede savunma yapmakta zorlandıklarını söyledi.
" Heyette hayvan severler in ülke ekonomisine ne kadar katkıları var?" diye sordu. 
Başkan bu konuda haklı olduğumuzu fakat onlar kadar ses çıkarmadığımızı söyledi.. 
Bu hususun değerlendirilebileceği ancak sayının yüksek olduğu idarece söylendi.
6- İlhan Bey: Köylerde yaşayan yerel avcılar sistemden bir kez izin alarak av dönemi boyunca köyün mülki sınırları içerisinde kalan avlaklarda avlanmasını teklif etti.
Büyükşehirler de köylerin mahalleye dönüştüğünü , sistemde bu gerekçeden dolayı düzenleme yapılmasının mümkün olmayacağı idarece söylendi.
7- İlhan Bey:Özellikle üveyik ve bıldırcın avlarında avcıların kamp kurdukları dolayısıyla en az üst üste ara vermeden sistemden 3 gün izin alınmasını teklif etti.
Avcının bir haftada en fazla 3 gün ava gidecek şekilde sistemde düzenleme yapılması durumunda önerinin kabul edileceği ifade edildi.
Heyet MAK ta bu süre zaten 4 gün neden 3 günle kısıtlıyorsunuz ifadesinde bulundu. Burada MAK kararlarıyla ters düştüklerini ifade ettiler.
8- İlhan Bey:Devlet ve genel avlaklarda bir av günü iki kanatlı ve bir memelinin avına izin verilmesini teklif etti.
Memelilerden tavşanın kabul edilemeyeceğini fakat bunun yaban domuzu olarak kabul edebileceklerini idarece ifade ettiler.
9- Ocak ayı içerisinde alınan "avlanma harçlarının "kaldırılması ve bir defaya mahsus alınması sağlanacaktır.
10- Üst üste işlenen avcılık suçları neticesinde "Avcılık Belgesi" iptali son bulacaktır. Bunun yerine para cezası getirilecektir. Avcılık belgesi iptal olanlarda bu uygulamadan yararlanacaklardır. Popülasyonun ve türün yok edilmesi tarzında suç işleyen avcılar bu uygulamadan muhaf tutulacaktır.
11-Atadan gelen veya kayıtlı olmayan silahlara genle af getirilecektir.
12- 65 yaş üstü avcılarımız kotasız avlanabileceklerdir.
13- Avlanma harcını zamanında ödememeden kaynaklı cezai işlemler kaldırılacaktır.
14- Av bayilerinden alınan %2 paylar iptal edilecektir.
15- Karaca avlarında yivsiz av silahı serbest bırakılacak ve Kara Avcılığı yerel avcı için çok cazip koşullarda yapılabilecek hale getirilmelidir.
AVCI KAMUOYUNUN BİLGİLERİNE SUNULUR.
ERSİN DÜZYOL 
AYHAK KONFEDERASYONU YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

2017 Yılı Avcı Eğitim Kurs Ücreti
2017 Yılı Avcı Eğitim Kurs Ücreti

Haberi Oku